Dodano produkt do koszyka

Wzrost, plonowanie i bilans cukrów u wybranych odmian szparaga (Asparagus officinalis L.)

Wzrost, plonowanie i bilans cukrów u wybranych odmian szparaga (Asparagus officinalis L.)

Włodzimierz Krzesiński

ocena:
głosów: - Napisz recenzję
Celem pracy było pogłębienie wiedzy na temat wzrostu i plonowania szparaga z uwzględnieniem bilansu cukrów w roślinach, jak również przeanalizowanie wpływu przebiegu warunków klimatycznych na plonowanie szparaga, zarówno w latach przed rozpoczęciem zbiorów wypustek, jak i w latach zbiorów. Dodatkowo określono wpływ temperatury powietrza na intensywność oddychania korzeni, wypustek i pędów asymilacyjnych szparaga oraz przeanalizowano ilość cukrów zużywanych na potrzeby oddychania poszczególnych organów rośliny. Oceniono również wpływ temperatury powietrza i promieniowania słonecznego na intensywność fotosyntezy. Podjęto także próbę opracowania modelu umożliwiającego wyznaczenie masy pędów asymilacyjnych na podstawie ich grubości i wysokości, co z kolei pozwoliło na określenie powierzchni pędów asymilacyjnych, ilości absorbowanego światła przez te pędy, produkcji cukrów w okresie asymilacji oraz zapotrzebowania cukrów na potrzeby oddychania pędów asymilacyjnych. W oparciu o uzyskane wyniki zaproponowano wskaźniki opisujące efektywność zużycia cukrów w odniesieniu do ilości absorbowanego światła przez pędy asymilacyjne oraz zebranego plonu.
Badania obejmowały siedem doświadczeń prowadzonych w polu, tunelu foliowym, szklarni oraz kamerach wegetacyjnych w latach 1994–2012. W doświadczeniach polowych przeanalizowano plonowanie pięciu odmian szparaga sadzonych w trzech kolejnych latach oraz określono wpływ terminu kończenia zbiorów na wzrost i plonowanie trzech odmian szparaga. W doświadczeniach prowadzonych w warunkach kontrolowanych określono wpływ temperatury na fotosyntezę i oddychanie kilku odmian szparaga.
Opis produktu
Tytuł
Wzrost, plonowanie i bilans cukrów u wybranych odmian szparaga (Asparagus officinalis L.)
Autor
Włodzimierz Krzesiński
Język
polski
Wydawnictwo
Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
ISBN
978-83-7160-908-4
Rok wydania
2018
Wydanie
1
Liczba stron
124
Format
pdf
Spis treści
WYKAZ SKRÓTÓW 9
WSTĘP 13
1. PRZEGLĄD LITERATURY 15
1.1. Pochodzenie i opis botaniczny szparaga 15
1.2. Rozwój części nadziemnych szparaga 15
1.3. Rozwój systemu korzeniowego 17
1.4. Plonowanie 17
1.5. Przebieg fotosyntezy u szparaga i dobór metody jej pomiaru 18
1.6. Procesy oddychania u szparaga 20
1.7. Synteza cukrów w roślinach szparaga 21
1.8. Znaczenie prognozowania wzrostu i plonowania roślin 23
2. MATERIAŁ I METODY BADAŃ 24
2.1. Zakres badań 24
2.1.1. Metodyka przeprowadzenia doświadczeń 24
2.1.2. Charakterystyka wybranych odmian szparaga 27
2.2. Ocena plonowania 28
2.3. Karpy szparaga 29
2.4. Ocena parametrów pędów asymilacyjnych 29
2.4.1. Średnica i wysokość pędu asymilacyjnego a jego masa 29
2.4.2. Całkowita masa pędów asymilacyjnych 30
2.4.3. Udział masy gałęziaków 31
2.4.4. Sucha masa pędów asymilacyjnych 31
2.4.5. Specyficzna powierzchnia liści (gałęziaków) 31
2.4.6. Rozkład pionowy gałęziaków 32
2.4.7. Indeks powierzchni gałęziaków 32
2.5. Analiza procesu fotosyntezy i oddychania roślin szparaga 34
2.6. Cukry 36
2.6.1. Analizy zawartości cukrów 36
2.6.2. Bilans cukrów 36
2.7. Wskaźniki opisujące wzrost i plonowanie 38
2.8. Charakterystyka warunków klimatycznych 38
2.9. Analiza statystyczna otrzymanych wyników 41
2.9.1. Analiza wariancji 41
2.9.2. Analiza korelacji i regresji 42
2.9.3. Funkcje użyte do opisania zależności pomiędzy badanymi czynnikami 42
3. WYNIKI I DYSKUSJA 44
3.1. Plonowanie 44
3.1.1. Plonowanie pięciu odmian szparaga sadzonych w trzech kolejnych latach 44
3.1.2. Plonowanie szparaga przy różnym terminie kończenia zbiorów 48
3.2. Karpy szparaga 51
3.2.1. Świeża masa karp 51
3.2.2. Sucha masa karp 51
3.3. Pędy asymilacyjne 53
3.3.1. Średnica i wysokość pędu asymilacyjnego a jego masa 53
3.3.2. Całkowita masa pędów asymilacyjnych 57
3.3.3. Sucha masa pędów asymilacyjnych 60
3.3.4. Specyficzna powierzchnia liści (gałęziaków) 61
3.3.5. Rozkład pionowy pędów i gałęziaków 62
3.3.6. Indeks powierzchni liści (gałęziaków) 62
3.3.7. Absorpcja światła 63
3.4. Fotosynteza 68
3.4.1. Krzywe świetlne fotosyntezy 68
3.4.2. Efektywność kwantowa fotosyntezy 68
3.4.3. Punkt wysycenia światłem 69
3.4.4. Punkt kompensacji świetlnej 69
3.4.5. Maksymalna fotosynteza netto 72
3.5. Oddychanie 74
3.6. Cukry 76
3.6.1. Stężenie cukrów w korzeniach 76
3.6.2. Ilość cukrów w korzeniach szparaga z jednostki powierzchni 80
3.6.3. Bilans cukrów 80
3.6.3.1. Produkcja cukrów 80
3.6.3.2. Zużycie cukrów na potrzeby oddychania wzrostowego 82
3.6.3.3. Zużycie cukrów na potrzeby oddychania bytowego 84
3.6.3.4. Zestawienie cukrów produkowanych i zużywanych 85
3.7. Podsumowanie 86
4. WNIOSKI 116
LITERATURA 118
Cechy produktu
Dane ogólne
  • Format pliku
  • ebook
  •  
Recenzje

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Zobacz także

Kontakt

OSDW Azymut Sp. z o.o.
Gottlieba Daimlera 2
02-460 Warszawa
NIP: 525-21-05-994

(42) 680 44 00 pon.-pt. 8-16
azymut@selly.pl