Gazy jelitowe
M. Jarosz
Nieprawidłowa dieta i stres są najczęstszą przyczyną gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym. Autorzy pokazują, jak zmienić swój sposób odżywiania (co jeść, a jakich potraw unikać), aby złagodzić przykre objawy lub nawet im zapobiec. Przedstawiają również metody leczenia farmakologicznego, które można stosować po konsultacji z lekarzem.
Cena: 39.00 zł
29.00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 29.00 zł
ebook
Opis produktu
- Tytuł
- Gazy jelitowe
- Autor
- M. Jarosz
- Język
- polski
- Wydawnictwo
- PZWL
- ISBN
- 978-83-200-5875-8
- Rok wydania
- 2005 Warszawa
- Wydanie
- 1
- Liczba stron
- 116
- Format
- epub, mobi
- Spis treści
- Od Autorów 7 Gazy jelitowe w przewodzie pokarmowym - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 9 Objawy kliniczne związane z nadmiernym gromadzeniem się gazów w przewodzie pokarmowym 9 Odbijanie 10 Przyczyny fizjologiczne 11 Przyczyny chorobowe 12 Wzdęcie brzucha 13 Przyczyny fizjologiczne związane z nadmierną ilością gazów w jelitach 15 Przyczyny związane z chorobami przewodu pokarmowego 16 Nadmierne wydalanie gazów 18 Przyczyny fizjologiczne 19 Przyczyny związane z chorobami przewodu pokarmowego 20 Powiększenie obwodu brzucha 21 Wybrane zagadnienia z fizjologii przewodu pokarmowego - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 23 Budowa i funkcja przewodu pokarmowego 23 Skąd się biorą gazy w przewodzie pokarmowym? 29 Połykanie powietrza 31 Mechanizmy tworzenia się gazów w jelitach w procesie fermentacji bakteryjnej 34 Dyfuzja gazów pomiędzy krwią a wnętrzem jelita 37 Przykry zapach gazów 39 Zalecenia żywieniowe - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 40 Wskazówki dotyczące sposobu żucia pokarmów i spożywania posiłków 40 Podstawowe zalecenia dietetyczne 44 Produkty żywnościowe i pokarmy, których należy szczególnie unikać 45 Produkty żywnościowe i pokarmy szczególnie polecane 46 Praktyczne wskazówki umożliwiające zmniejszanie ilości włókien roślinnych w diecie 46 Zalecenia żywieniowe w przypadku nietolerancji laktozy 47 Produkty spożywcze i napoje zalecane lub takie, których spożycie powinno się ograniczyć - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 49 Zawartość najważniejszych składników pokarmowych w wybranych produktach i potrawach - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 55 Włókna roślinne (błonnik) 58 Tłuszcze 60 Węglowodany 63 Białka 64 Cholesterol 65 Przykładowe jadłospisy- Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka 67 Leczenie farmakologiczne - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 100 Podstawowe zasady leczenia farmakologicznego 100 Najczęściej stosowane leki 101 Leki zmniejszające wytwarzanie gazów jelitowych 102 Leki powodujące absorpcję gazów jelitowych 105 Leki zwiększające wydalanie gazów występujących w jelicie 113 Piśmiennictwo 114
Cechy produktu
Dane ogólne
- Format pliku
- ebook
Recenzje
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
Zapytaj o produkt