Dodano produkt do koszyka

Bezpieczeństwo pracy w zarządzaniu przedsiębiorstwami z uwzględnieniem czasu pandemii SARS-COV-2

Bezpieczeństwo pracy w zarządzaniu przedsiębiorstwami z uwzględnieniem czasu pandemii SARS-COV-2

Bogna Konodyba-Rorat

ocena:
głosów: - Napisz recenzję
Format:

Pobierz fragment

W każdej prowadzonej działalności, bez względu na jej charakter, formę czy zakres, istnieje ryzyko narażenia człowieka na czynniki szkodliwe, uciążliwe lub niebezpieczne w środowisku pracy. Niestety wraz z postępem techniki rośnie też skala zagrożeń, jednak należy pamiętać, że decydujący wpływ na bezpieczeństwo pracy ma zachowanie pracownika i jego postępowanie. W procesie zarządzania bezpieczeństwem pracy obowiązuje zasada, że „każdy odpowiada za bezpieczeństwo własne i współpracowników”. Jednym z podstawowych elementów skutecznego zarządzania bezpieczeństwem pracy, a zarazem trudnym do przeprowadzenia, jest więc motywowanie pracowników do pracy bezurazowej.

Obecnie coraz więcej uwagi poświęca się zagadnieniom: promocji bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, komunikacji, motywacji, kształtowania zachowań, edukacji oraz kulturze organizacji i bezpieczeństwa pracy. Niniejsza praca przeznaczona jest dla studentów kierunków technicznych i ekonomicznych, pracowników i menedżerów służb bhp oraz dla wszystkich zainteresowanych problematyką bezpieczeństwa i higieny pracy. Jej celem jest przekazanie czytelnikom niezbędnych informacji dotyczących wybranych elementów systemu zarządzania bhp w przedsiębiorstwie, z uwzględnieniem praktyk przedstawionych na przykładzie wybranego przedsiębiorstwa z branży przemysłu lotniczego w dobie pandemii COVID-19.

Cena: 20.32 zł 12.00

Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 12.00 zł

ebook

Ilość:
Opis produktu
Tytuł
Bezpieczeństwo pracy w zarządzaniu przedsiębiorstwami z uwzględnieniem czasu pandemii SARS-COV-2
Autor
Bogna Konodyba-Rorat
Wydawnictwo
Politechnika Częstochowska
ISBN
978-83-7193-813-9
Rok wydania
2021 Częstochowa
Wydanie
1
Liczba stron
192
Format
pdf
Spis treści
Wstęp

Rozdział 1 Praca jako sposób na zaspokojenie niezbędnych potrzeb człowieka i źródło zagrożeń jego życia i zdrowia
1.1. Praca w życiu człowieka
1.2. Praca jako system „człowiek – obiekt techniczny – otoczenie”
1.3. Zmiany zachodzące w charakterze pracy i ich skutki
1.4. Bezpieczeństwo pracy jako dobro niepodlegające prawom rynku
1.5. Równowaga między pracą a życiem pozazawodowym (Work-Life Balance – W-LB)

Rozdział 2 Zagrożenia człowieka w pracy
2.1. Pojęcie i definicje zagrożeń – ich podział i klasyfikacja
2.2. Czynniki materialnego środowiska pracy
2.3. Zagrożenia osobowe – organizacja pracy
2.4. Zachowania osobowe – czynnik ludzki
2.4.1. Zagrożenia człowieka w pracy
2.4.2. Błędy popełniane przez człowieka
2.4.3. Niezawodność człowieka w pracy
2.4.4. Rytmy biologiczne człowieka
2.5. Zagrożenia osobowe – społeczne środowisko pracy
2.6. Człowiek a kultura organizacji i bezpieczeństwa pracy
2.7. Metody identyfikacji zagrożeń i oceny stanu bezpieczeństwa pracy

Rozdział 3 Skutki zagrożeń występujących w procesach pracy
3.1. Wypadki przy pracy – zagrożenia życia
3.2. Zagrożenia zdrowia – choroby zawodowe
3.3. Świadczenia przysługujące pracownikowi z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej
3.4. Ekonomiczne aspekty bezpieczeństwa i higieny pracy
3.4.1. Ogólne koszty bezpieczeństwa pracy
3.4.2. Koszty wypadków przy pracy
3.4.3. Koszty profilaktyki i prewencji wypadkowej
3.4.4. Ekonomiczne stymulatory poprawy bezpieczeństwa i higieny pracy

Rozdział 4 Miejsce bezpieczeństwa i higieny pracy w wybranych koncepcjach zarządzania przedsiębiorstwem
4.1. Koncepcja zrównoważonego rozwoju – społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw
4.2. Zarządzanie zmianą
4.3. Zarządzanie zasobami niematerialnymi
4.3.1. Zarządzanie wiedzą
4.3.2. Zarządzanie kapitałem intelektualnym
4.4. Tradycyjne i systemowe zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy
4.4.1. Tradycyjne zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy
4.4.2. Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy
4.4.3. Szczególna rola ryzyka w zarządzaniu bezpieczeństwem – niektóre przyczyny niepowodzeń

Rozdział 5 Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy w przedsiębiorstwie w dobie pandemii wywołanej wirusem SARS-CoV-2
5.1. Koronawirus z medycznego punktu widzenia
5.2. Prawa i obowiązki stron stosunku pracy w czasie pandemii COVID-19
5.2.1. Prawa i obowiązki pracodawców
5.2.2. Prawa i obowiązki pracowników
5.3. Środki ochrony indywidualnej w przedsiębiorstwie w dobie pandemii COVID-19
5.4. Praca zdalna jako środek ochrony zbiorowej w przedsiębiorstwie
5.5. Popularyzacja bezpieczeństwa i higieny pracy w czasach pandemii COVID-19
5.5.1. Bezpieczeństwo i higiena pracy w czasach pandemii COVID-19 na przykładzie wybranej firmy przemysłu lotniczego w Polsce – case study

Podsumowanie

Bibliografia

Streszczenie

Abstract
Cechy produktu
Dane ogólne
  • Format pliku
  • ebook
  •  
Recenzje

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Zobacz także

Kontakt

OSDW Azymut Sp. z o.o.
Gottlieba Daimlera 2
02-460 Warszawa
NIP: 525-21-05-994

(42) 680 44 00 pon.-pt. 8-16
azymut@selly.pl