Dodano produkt do koszyka

Przewodnik do ćwiczeń z fizjologii roślin

Przewodnik do ćwiczeń z fizjologii roślin

ocena:
głosów: - Napisz recenzję
Format:

Pobierz fragment

Przewodnik do ćwiczeń z fizjologii roślin jest skierowany głównie do studentów studiów licencjackich na kierunkach biologia, ochrona środowiska i biotechnologia. Może być przydatny również dla studentów innych kierunków przyrodniczych i rolniczych oraz osób zainteresowanych biologią eksperymentalną roślin.
Ćwiczenia zostały tak opracowane, by zaprezentować studentom podstawowe procesy związane z funkcjonowaniem roślin i ułatwić poznanie ich wzajemnych relacji, co ma istotne znaczenie w kontekście całościowego ukazania procesów biologicznych oraz praktycznego wykorzystania roślin w życiu człowieka. Zakres tematyczny przewodnika poszerzono o zagadnienia z biologii stresu, roślinnych kultur in vitro oraz dotyczące wielorakiego zastosowania związków biologicznie aktywnych. Każdy rozdział rozpoczyna się od krótkiego wstępu teoretycznego przygotowującego do zajęć laboratoryjnych, który ma ułatwić zrozumienie danego procesu lub reakcji, ale może być również użytecznym repetytorium wybranych zagadnień z fizjologii roślin.
Przewodnik zawiera zestaw ćwiczeń, w większości autorskich. Można je wykonać bez zaawansowanej aparatury, a także dowolnie konfigurować w zależności od założeń programowych i warunków laboratoryjnych.

Cena: 17.45 zł 13.00

Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 13.00 zł

ebook

Ilość:
Opis produktu
Tytuł
Przewodnik do ćwiczeń z fizjologii roślin
Język
polski
Wydawnictwo
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
ISBN
978-83-8220-013-3
Rok wydania
2020 Łódź
Wydanie
1
Liczba stron
254
Format
pdf
Spis treści
Przedmowa / 7

Rozdział I. Skład chemiczny roślin. Wykrywanie składników mineralnych w roślinach / 9
Rozdział II. Mineralne odżywianie roślin / 23
Rozdział III. Komórka roślinna jako układ osmotyczny / 31
Rozdział IV. Przepuszczalność błon plazmatycznych / 41
Rozdział V. Daleki transport wody, transpiracja / 53
Rozdział VI. Barwniki asymilacyjne i ich właściwości / 69
Rozdział VII. Reakcja Hilla / 81
Rozdział VIII. Oddychanie / 87
Rozdział IX. Aktywność biologiczna regulatorów wzrostu roślin / 97
Rozdział X. Metabolizm azotowy roślin. Oznaczanie aktywności reduktazy azotanowej / 115
Rozdział XI. Właściwości gleb / 123
Rozdział XII. Kiełkowanie nasion / 133
Rozdział XIII. Allelopatia. Wpływ metabolitów wtórnych na kiełkowanie nasion i wzrost siewek / 143
Rozdział XIV. Aktywność enzymów amylolitycznych w przechowywanych organach spichrzowych / 157
Rozdział XV. Test tolerancji komórek roślinnych na abiotyczne czynniki stresowe / 167
Rozdział XVI. Reakcje roślin na stres abiotyczny / 175
Rozdział XVII. Całkowita zdolność antyoksydacyjna produktów spożywczych pochodzenia roślinnego / 183
Rozdział XVIII. Zawartość kwasu askorbinowego (witaminy c) w warzywach i owocach / 193
Rozdział XIX. Indukcja tkanki kalusowej i pędów przybyszowych w kulturze in vitro fiołka afrykańskiego / 203
Rozdział XX. Metabolity wtórne o znaczeniu prozdrowotnym. Antrazwiązki liści i kultur in vitro aloesu / 209
Rozdział XXI. Analiza jakościowa i ilościowa wybranych metabolitów wtórnych w roślinnych surowcach leczniczych / 221

Załączniki do ćwiczeń / 233

Pytania pomocnicze do powtórki materiału / 247
Cechy produktu
Dane ogólne
  • Format pliku
  • ebook
  •  
Recenzje

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Zobacz także

Kontakt

OSDW Azymut Sp. z o.o.
Gottlieba Daimlera 2
02-460 Warszawa
NIP: 525-21-05-994

(42) 680 44 00 pon.-pt. 8-16
azymut@selly.pl