Dodano produkt do koszyka

Najlepiej spożyć przed… Czyli o tym co masz na talerzu

Najlepiej spożyć przed… Czyli o tym co masz na talerzu

Temple Nicola

ocena:
głosów: - Napisz recenzję
Liczba sztuk w magazynie:
51
Dostępność:
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D. Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu. Czy wiesz, że: • klej mięsny, naturalnie występujący enzym, używany jest do sklejania małych kawałków mięsa w duże płaty? • delikatne podgrzewanie całych jabłek sprawia, że po pokrojeniu zachowują one jędrność? • konsumenci nie znoszą brzydkich warzyw i owoców, a więc jedzenie jest przetwarzane również ze względów estetycznych? Obiektywny i zajmujący przewodnik po pokrętnym świecie przetwórstwa żywności. Od krojonych surowych warzyw i owoców po nanotechnologię, Nicola Temple śmiało stawia czoła problematycznym udogodnieniom. Jeśli chcesz zyskać pojęcie na temat tego, czym współcześnie się żywimy, koniecznie sięgnij po Najlepiej spożyć przed... Francis Percival, autor artykułów na temat żywności, współautor książki Reinventing the Wheel Wiele popularnych książek potępia przemysł spożywczy i żywność przetworzoną, więc szczególnie cieszy książka, która przedstawia tę problematykę z bardziej racjonalnego punktu widzenia. Autorka Najlepiej spożyć przed... proponuje nam znacznie bardziej zrównoważoną perspektywę na jedzenie niż większość współczesnych publikacji na ten temat. Robert L. Shewfelt, autor książki In Defense of Processed Food Pisarka popularnonaukowa Nicola Temple (współautorka książki Sorting the Beef from the Bull) serwuje nam potężną dawkę wiedzy na temat historii i rozwoju żywności przetworzonej. Jej książka to zrozumiały opis przemysłu spożywczego.

Cena: 45.00 zł 40.50

Książka

Ilość:
Dostawa
  • Kurier GLS 45.00 zł
  • Poczta Polska 0.00 zł
Odbiór osobisty

Gottlieba Daimlera 2, Warszawa

admin@selly.pl

(42) 680 44 00 pon.-pt. 8-16

Opis produktu
Tytuł oryginalny
Best Before. The Evolution and Future of Processed Food
Autor
Temple Nicola
Język
polski
Wydawnictwo
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Tłumaczenie
Moskal Maria
ISBN
9788323350613
Rok wydania
2021
Liczba stron
304
Oprawa
Miękka ze skrzydełkami
Format
15.0x23.0cm
Typ publikacji
Książka
Recenzje

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Zobacz także

Cena: 79.00 zł 71.10 zł
Do koszyka
Cena: 100.00 zł 90.00 zł
Do koszyka
Cena: 39.90 zł 35.91 zł
Do koszyka
Cena: 66.00 zł 59.40 zł
Do koszyka
Kontakt

OSDW Azymut Sp. z o.o.
Gottlieba Daimlera 2
02-460 Warszawa
NIP: 525-21-05-994

(42) 680 44 00 pon.-pt. 8-16
admin@selly.pl

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.