Cukrzyca
Autorzy przybliżają mechanizm powstawania oraz sposoby leczenia cukrzycy, zwracając szczególną uwagę na możliwość leczenia dietetycznego. Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych u chorych na cukrzycę.
Cena: 39.00 zł
29.00 zł
ebook
Dostawa
- Kurier GLS 45.00 zł
Odbiór osobisty
Opis produktu
- Tytuł
- Cukrzyca
- Język
- polski
- Wydawnictwo
- PZWL
- ISBN
- 978-83-200-5872-7
- Rok wydania
- 2007 Warszawa
- Wydanie
- 1
- Liczba stron
- 188
- Format
- epub, mobi
- Spis treści
- Wstęp - Mirosław Jarosz, Longina Kłosiewicz-Latoszek 7 Cukrzyca: definicja, rozpoznanie, konsekwencje zdrowotne, społeczne i ekonomiczne - Mirosław Jarosz 9 Epidemiologia cukrzycy - Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek 15 Patogeneza i przyczyny cukrzycy - Longina Kłosiewicz-Latoszek 19 Cukrzyca typu 1 19 Cukrzyca typu 2 20 Czy można zapobiegać cukrzycy? - Wioleta Respondek, Mirosław Jarosz 30 Cukrzyca typu 1 30 Cukrzyca typu 2 31 Podstawowe zasady leczenia cukrzycy - Longina Kłosiewicz-Latoszek 36 Zasady leczenia nadciśnienia u chorych na cukrzycę typu 2 41 Leczenie zaburzeń lipidowych u chorych na cukrzycę typu 2 42 Podsumowanie 43 Zalecenia żywieniowe - Longina Kłosiewicz-Latoszek, Aleksandra Cichocka 45 Wartość energetyczna diety 46 Spożycie węglowodanów 47 Spożycie tłuszczów 48 Spożycie białek 49 Witaminy i składniki mineralne 49 Alkohol 50 Sól 50 Praktyczne wskazówki 50 Zamienniki cukru i żywność o obniżonej zawartości cukru - Regina Wierzejska, Aleksandra Cichocka 59 Produkty spożywcze o specjalnych właściwościach żywieniowych 60 Zamienniki cukru 62 Poliole 64 Intensywne substancje słodzące 65 Zalecenia dotyczące aktywności fizycznej - Wioleta Respondek, Mirosław Jarosz 69 Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych i charakterystyka przykładowych jadłospisów dla osób z cukrzycą typu 2 nieleczonych insuliną, bez mikroalbuminurii - Aleksandra Cichocka, Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik 75 Wybór produktów spożywczych w zaproponowanych jadłospisach 78 Wybór z grupy produktów zbożowych 78 Wybór z grupy warzyw i owoców 78 Wybór z grupy produktów mlecznych 79 Wybór z grupy produktów mięsnych i jego białkowych zamienników 80 Wybór z grupy tłuszczów 80 Sól 81 Cukier i słodycze 82 Płyny 82 Przykładowe jadłospisy dla osób z cukrzycą typu 2, nieleczonych insuliną, bez mikroalbuminurii - Aleksandra Cichocka, Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik 99 Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1200 kcal 100 Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1500 kcal 128 Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1800 kcal 156 Piśmiennictwo 184
Cechy produktu
Dane ogólne
- Format pliku
- ebook
Recenzje
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
Zapytaj o produkt