Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu – szanse i zagrożenia t.1.
Wydawca:
Format:
Szanowni Państwo, oddajmy do Państwa rąk pierwszy tom monografii Bezpieczeństwo Zdrowotne.
Tytułem wprowadzenia, Mirosława JAWOROWSKA wprowadza nas w zagadnienia z zakresu bezpieczeństwa zdrowotnego polskiej młodzieży szkolnej. Autorka zwraca uwagę na fakt, że na podstawie danych z badań i statystyk z przełomu lat 90. XX wieku i początkowej dekady wieku XXI można potwierdzić niepokojący stan zdrowotny polskiej młodzieży szkół podstawowych i średnich. Podkreśla, że zbyt dużo jest przypadków śmierci dzieci w wypadkach samochodowych, sezonowych epidemiach np. grypy i wskutek zatrucia, w tym narkotykami. U dzieci powraca gruźlica i pojawia się coraz częściej cukrzyca I stopnia. Otyłość jest problemem dla młodzieży w wieku 9 lat w 12-13% całej zbiorowości w tym wieku. Analiza zagrożeń nie jest jedynym celem publikacji, lecz także analiza uwarunkowań chorobotwórczych zjawisk wśród uczniów i wskazanie na konieczne działania zmierzające do poprawy sytuacji.
Tytułem wprowadzenia, Mirosława JAWOROWSKA wprowadza nas w zagadnienia z zakresu bezpieczeństwa zdrowotnego polskiej młodzieży szkolnej. Autorka zwraca uwagę na fakt, że na podstawie danych z badań i statystyk z przełomu lat 90. XX wieku i początkowej dekady wieku XXI można potwierdzić niepokojący stan zdrowotny polskiej młodzieży szkół podstawowych i średnich. Podkreśla, że zbyt dużo jest przypadków śmierci dzieci w wypadkach samochodowych, sezonowych epidemiach np. grypy i wskutek zatrucia, w tym narkotykami. U dzieci powraca gruźlica i pojawia się coraz częściej cukrzyca I stopnia. Otyłość jest problemem dla młodzieży w wieku 9 lat w 12-13% całej zbiorowości w tym wieku. Analiza zagrożeń nie jest jedynym celem publikacji, lecz także analiza uwarunkowań chorobotwórczych zjawisk wśród uczniów i wskazanie na konieczne działania zmierzające do poprawy sytuacji.
Cena: 18.00 zł
12.00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 12.00 zł
ebook
Opis produktu
- Tytuł
- Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu – szanse i zagrożenia t.1.
- Język
- polski
- Wydawnictwo
- FNCE
- ISBN
- 978-83-65096-29-6
- Seria
- Bezpieczeństwo zdrowotne
- Rok wydania
- 2015
- Wydanie
- 1
- Liczba stron
- 299
- Format
Cechy produktu
Dane ogólne
- Format pliku
- ebook
Recenzje
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
Zapytaj o produkt